Saturday, November 14, 2009

Komen tentang: Tauliah pihak berkuasa perlu

Peraturan pihak berkuasa agama peninggalan bekas penjajah

Artikel dari Forum Utusan

1. First and foremost, peraturan supaya aktiviti berceramah agama di masjid atau surau mesti mendapatkan tauliah dari jabatan agama diperkenalkan sejak negara masih di bawah kawalan penjajah, untuk mengekang mana2 gerakan yg meyeru kewajipan jihad, bersatu dan memenangkan agama.

Akibatnya seruan jihad tidak smpi kepada semua org Islam, tinggallah agama itu hanya pada amalan2 ritual sahaja. Mana2 pejuang yg menyeru kpd kebangkitan tidak akan diberi tauliah dan ditangkap oleh kerajaan penjajah.

Undang-undang ini masih digunapakai oleh jabatan agama sbg satu bentuk kawalan terutamanya kepada ceramah atau ajaran yg bercanggah dgn akidah Islam, dlm perkataan lain - sesat. Siapa yg sesat tidak akan diberi tauliah utk berceramah.

2. Pendapat bahawa pendakwah perlu ada tauliah utk memberi ceramah, doktor mesti ada kebenaran pihak berkuasa utk berkhidmat, peguam mesti dpt pengesahan dsb.. sesuai jika platform dakwah yg digunakan ialah tempat rasmi seperti pejabat, hospital, mahkamah, rancangan tv dsb. Maknanya penceramah yg dijemput mestilah mendapat kelulusan jabatan agama.

3. Tapi dalam konteks seorang manusia berjalan di muka bumi dan sedar tanggungjawabnya kpd masyarakat, adakah dia mesti mendapatkan tauliah baru boleh mencurahkan ilmu dan kepakaran? Adakah seorang doktor yg sah kelulusannya perlu terhegeh2 call pihak berkuasa minta tauliah, ketika seorang pesakit sedang terbaring di tepi jalan kerana sakit jantung - setelah dibenarkan baru dia tolong?

Adakah seorang peguam yg diminta nasihat tentang suatu agreement, ada unsur penipuan atau tak - maka dia terpaksa menjawab, "Ya, saya dah teliti dokumen dan perasan ada beberapa tempat yg salah, tapi sebab saya takde tauliah utk bercakap maka saya tak boleh beritahu awak."

Adakah seorang yg pernah memegang jawatan mufti yg tidak disangkal lagi pengetahuan agamanya perlu mendapatkan tauliah dari jabatan agama apabila platform yg digunakannya ialah tempat persendirian - atas jemputan tuan rumah, ketika masyarakat dahagakan ilmu dan penjelasan yg jelas tentang isu kritikal seperti akidah?

4. Adakah tauliah dari jabatan agama is so great smpi boleh overwrite tauliah daripada Tuhan yg menjadikan manusia supaya berfungsi sbg khalifah di muka bumi?

5. Adakah semua manusia yg beriman dan sedar tanggungjawab menyampaikan risalah Allah walaupun satu ayat perlu memohon tauliah dari jabatan agama? Bagaimana pula dgn golongan professional, motivator, guru.. yg perlu berdakwah dalam kapasiti masing2, adakah mereka tidak dibenarkan bercakap ttg agama kalau tiada tauliah? Kalau mcm ni, usaha dakwah terbantut dan bicara agama menjadi eksklusif kpd pemegang tauliah. Seolah2 Islam ni ada copyright dan hanya jabatan agama yg pegang.

6. Kalau seorang penceramah bergerak sendiri ataupun dijemput, platform pula tempat tak rasmi spt rumah kediaman, maka jabatan agama boleh ambil tindakan jika dan hanya jika kandungan ceramahnya bertentangan dgn akidah Islam - dalam perkataan lain sesat. Buktikan dulu yg penceramah itu sesat dgn bukti2 yg jelas berdasarkan hujah AlQuran dan Sunnah, barulah nak perjelaskan ke nak tangkap ke. Bukan simply2 tangkap dulu lepas tu baru fikir nak dakwa apa pada penceramah yg mereka tak puas hati.

7. Maka duduklah semua org di rumah - tak boleh keluar berdakwah walaupun sbg seorang manusia - terpaksa menonton rancangan berbentuk agama yg lemau, tak progresif, byk fairy tales... sebab tak ada tauliah dari jabatan agama.

No comments:

Related Posts with Thumbnails