Friday, April 16, 2010

Membaca harakah daily online

Sekali sekala saya membuka laman online harakah daily utk menjenguk aktiviti2 sebuah parti demokrasi yg mendakwa ingin menegakkan Islam di Malaysia. Saya tak pasti apa pendapat org lain apabila membelek, membaca berita2 atau rencana dalam Harakah. Cumanya secara peribadi, saya merasakan beberapa bahagian daripada byk bahagian yg disiarkan lebih menjurus kepada pertelingkahan, perebutan kuasa dalam sistem demokrasi, walaupun sesama nama Islam tetapi dalam parti lain.

Apabila parti pemerintah mencadangkan satu program / model, maka most likely berita yg disiarkan dalam harakah mesti seboleh mungkin akan kata, ini tak adil, ini tak betul dsb. atau paling kurang pun mengatakan ada "udang sebalik batu" di sebalik niat baik parti pemerintah, org ramai dinasihatkan jgn terpedaya.. Seolah2 ditakdirkan mereka ni dilahirkan utk bergaduh. Kalau tak bergaduh macam berdosa.

Ini sesama org mengaku Islam. A lot of hatred..

Kemudian bila diperhatikan, sangatlah kurang disiarkan tulisan2 yg bertujuan utk educate ahli2nya tentang Islam yg haq. Islam yg progresif dan maju. Yang memupuk kasih sayang sesama manusia. Kalaupun ada ceramah umum, mesti tak lari dari kutuk mengutuk dan kata2 yg tidak sewajarnya keluar dari mulut org yg mendakwa membangun bersama Islam.

Yang diberi penekanan cuma perebutan kuasa, berebut kerusi, bergaduh, berperang, bercakaran sesama Islam. Saya sangat tidak bersetuju kalau ada yg mengatakan inilah suasana politik Islam. Pada saya ini sebenarnya politik demokrasi. Walaupun serbannya putih besar dan ekornya panjang ke pinggang. Tapi mereka masih umat demokrasi. Demokrasi ciptaan manusia. Berebut kuasa dulu, sebarkan hatred, semata2 nak menang kerusi. Nak kuasa tersangat2. Demokrasi mementingkan perebutan kuasa, kebenaran kemudian2, yg penting menang. Pendidikan kemudian. Sebab tu ada ahli2nya yg sampai baring atas jalan. Atau baling batu ke arah bas yg membawa student balik kampung. Ada yg bertempik2 bila pilihanraya.

Daripada sibuk2 nak cepat laksana hukum hudud, persoalannya sudahkah mendidik ahli2 yg bernaung dalam parti tentang apa itu cara hidup Islam yg sebenar. Sudahkah non muslim diterangkan tentang apa itu Islam yg menjadi rahmat seluruh alam. Kalau belum, nah, jangan sibuk2 nak hukum orang sebelum educate properly. Tentu sekali hudud tidak boleh dilaksanakan dalam keadaan org ramai tak faham atau pertikai. Islam bukan semata-mata nak jatuhkan hukuman baru org jadi baik. Islam sangat mementingkan pendidikan.

Hakikatnya Islam di Malaysia cuma berlegar di kalangan mereka yg memegang status ustaz, berlegar di kalangan kaum yg sama sejak dulu sampai sekarang.. tak berkembang, Quran dibaca bukan utk difahami dan dilaksanakan, tapi utk mengharapkan sesuatu yg magic turun dari langit ala2 burung ababil. Zikir byk2, tasbih byk2 dengan harapan masuk syurga tetapi tidak ada agenda besar-besaran utk tukar mindset dulu.

Saya pun tak menafikan kalau baca paper pro kerajaan, seperti Utusan boleh tahan juga propagandanya. Lagi kuat sifat ke"melayu"an dia, lebih kuat daripada sifat agama. Sampai tak berkembang agama, balik2 pusing kat kaum yg sama, kaum lain tak dapat pun mesej kebenaran Islam, kemudian dengan suka hatinya tuduh mereka akan masuk neraka. Seolah2 mereka memang dah ditakdirkan lahir ramai2 utk masuk neraka.

Sebagai parti yg kononnya lebih islamik, sepatutnya kenalah tonjol action yg 100x lebih baik daripada parti2 lain. Action yg reflect akhlak AlQuran. Kalau perangai pun 2x5 sahaja seperti parti2 lain banyak havoc dari aman, banyak bersangka2 bersentimen, rumors dsb., maka kemakmuran Islam apa yg kamu bawa.

AlQuran tak ajar menabur benci sesama manusia..

No comments:

Related Posts with Thumbnails